Saturday, March 3, 2007

Belize

Column 9: Belize VS Guatemala
Eenmaal voorbij Mexico zijn de afstanden erg klein in Centraal Amerika. Deze week reisden we van Guatemala naar Belize en toen we nog maar net de grens over waren, werd het meteen duidelijk dat we in een andere wereld terecht gekomen waren!
Plots knalt er pure Blues afgewisseld met hiphop door de speakers van de bus in plaats van salsa en merengue, de 60 jarige buschauffeur begroet ons met een "welcome, man!" in plaats van "Buenos dias", onze medereizigers zijn stuk voor stuk dubbelgangers van 50 Cent en Bob Marley en nadat we een uurtje aan de grens voorbij zijn lacht de blauwe Carraibische oceaan ons toe!
Belize is naar verluid het buitenbeentje van Centraal-Amerika, Creools (Engels met een speciaal accentje) is er de meest gesproken taal en het grootste deel van de bevolking bestaat uit afstammelingen van de slaven die hier in lang vervlogen tijden naatoe werden gebracht door de Engelsen. Het is ook een van de dunst bevolkte landen, de grootste stad van Belize telt nog geen 50.000 inwoners, terwijl Guatemala City er meer dan 2 miljoen heeft!!!! Het wordt ons al snel duidelijk dat hangmathangen een van de nationale specialiteiten is…
Terwijl in Guatemala 60% van de bevolking Maya is en de vrouwen er meestal erg zedig en traditioneel gekleed gaan, vaak nog met waterkruik op hun hoofd of hout op hun rug, is het nu wel wat anders hier in Belize! We lijken wel in de Bronx beland te zijn met al die kortgerokte, zelfzekere jongedames met hun stevige dosis “attitude”, nepnagels en perfect gekapt haar!
Op onze eerste avond werden we meteen een locale bar in Belize City binnengelokt door de hippe tonen van een live Raggae band! De hele avond hebben we gesociolized met de locale ‘homies’ en kon Ruben met de mannen de lokale bieren testen!
Een ander iets minder interessant verschil zijn de prijzen! We betalen hier al snel het 2 to 3 dubbele voor een kamertje, de bus en het eten dan in Guatemala! We plannen dan maar om hier kort te genieten en zo snel mogelijk door te reizen naar beterkope oorden!

No comments: