Saturday, March 3, 2007

leuke weetjes Indonesië

Leuke weetjes en anecdotes over Indonesie
Beste lezer,In dit deel van de site zal ik telkens over elk land wat leuke en grappige anecdotes en "wist-je-datjes" zetten. Hierin zal ik het dan vooral hebben over de verschillen met ons Belgenlandje, zowel de leuke als de vervelende! Op die manier kom je meer te weten over de landen, de inwoners en hun gewoonten!
Hopelijk vind je het leuk om te lezen!Groetjes,Katrien
Indonesie
· Verkeer: Elke dag riskeren we hier ons leven!!! Het verkeer is heel druk, een beetje zoals in Brussel, maar dan zonder regels! Mensen rijden hier door 't rood, steken langs de pechstrook voorbij, er wordt constant ingehaald op kleine bochtige bergwegjes… We hebben al verschillende keren echte kamikaze-chauffeurs gehad, een keer zelfs een driver van elf jaar! En die locals maar lachen elke keer als ik mijn adem in hou van de schrik! Het verkeer is niet alleen gevaarlijk, maar ook erg vervuilend… In de grote steden zoals Jakarta (10 milj inwoners!) dragen de mensen in auto's en op brommertjes sjaaltjes voor hun mond, want overal hangt er een dikke SMOG-laag van de zwarte uitlaatgassen…
· Popstersyndroom: Ruben en ik hebben hier in levende lijve kunnen ondervinden hoe het moet voelen om een popster te zijn… Overal staren mensen je aan, beginnen meisjes te giechelen en te fluisteren. Kinderen die ons achtervolgen in de supermarkt, volwassenen die komen vragen of ze met je op de foto mogen en highschool-kids die hun beste Engels boven halen en je de kleren van het lijf vragen! Het grappigste was nog toen ze ons vroegen om een handtekening! Plots werden we omsingeld door een groep van 30 jongeren die allemaal onze kribbel wilden! Ongelofelijk grappig en ook wel schattig… We zijn nu eenmaal vreemde vogels in dit land waar iedereen zwart haar en donkerbruine ogen heeft!
· Allah is everywhere! 90% van de Indo's is moslim en jeetje… Ze zijn ontzettend gelovig! Stel je voor… Je ligt lekker te slapen, dan plots om 2 uur 's nachts begint daar zo'n flauwe plezante te jengelen in de moskee! Door een micro welteverstaan! Om 3 u opnieuw en om 4 en om 5… Zo gaat het de hele dag door en je zou zeggen:"zoek dan een hotelletje weg van een moskee", maar dat is werkelijk onmogelijk! Om de 100m is er wel een moskee, in benzinestations, winkelcentrums, hotels, zwembaden, scholen,… OVERAL! Op dit moment is het ook ramadan. De vastenmaand van de moslims. Dus nu is het helemaal feest. Niemand eet, drinkt of rookt tussen zonsop en -ondergang! Iedereen doet mee, wat tot gevolg heeft dat alle restaurantjes en winkels gesloten zijn door de dag. Het grote deel van de vrouwen en meisjes dragen een hoofddoek. Zelfs kindjes van 1 of 2 jaar worden al gesluierd! Op een of andere manier heb ik het daar ongelofelijk moeilijk mee, omdat het bij mij overkomt al een soort van onderdrukkingsmiddel. Ah ja, nog een ding! Osama Bin Laden is hier een held… We hebben al auto's gezien met zijn hoofd op gespoten, T-shirts en stickers met de kop van onze vriend! Op momenten dat we die afbeeldingen zie wil ik liefst onzichtbaar worden!
· Beauty: Jaja, ladies! Ook de vrouwen hier zijn ijdeltuitjes! Veel mensen leven in een hutje en wassen zich in de rivier, maar ze hebben allemaal de nieuwste shampoos, cremes en poedertjes! Een grappig verschil met ons is dat de vrouwen hier allemaal een wit velletje willen! Terwijl wij thuis liggen te zonnebanken en cremes smeren, gebruiken de vrouwen hier "whiteners". Het zijn producten om de huid wit te maken! Ik ben hier dus echt een hippe chick met mijn wit velletje!
· Sanitaire gewoontes: Pfiew, waar zal ik beginnen?! Eerst en vooral is het heel belangrijk om dingen aan te geven en te eten met je rechterhand, want de linkerhand wordt hier gebruikt in plaats van toiletpapier! Yep, echt waar! Op elk toilet vind je hier een mandie. Dat is een soort bassin met water met een soort van scheppan bij en de mensen hier (vraag me niet hoe ze het klaarspelen) spoelen hun edele delen schoon met water en that's it! Stromend water is hier in het grootste deel van de huizen op het platteland niet aanwezig, ze gebruiken water uit een nabije rivier of uit een put. Als er al stromend water is, is het ijskoud! Dat was voor ons even wennen, want ook in de goedkope guesthouses waar wij verblijven is er geen warm water! Grappig hoor, om Ruben onder de douche te horen staan vloeken en gillen! ;)
· My own Mc Guyver!: Ruben ontpopt zich hier tot een echte bosjesman! Overal krijgt hij zonder nagels ons muskietennet opgehangen, er werden al heel ingenieuze was-droog-systemen bedacht en ook de rugzak werd al genaaid! Het beste voorbeeld was toen we de eerste keer op pad waren in het regenwoud en we op een vuurtje noodles gekookt hadden en bleek dat we bestek vergeten waren. Toen heeft mijn rambo van bamboe hout zelf eetstokjes gemaakt met zijn zakmes! En het werkte!!!!· Overal beestjes: Mijn spinnenangst heb ik nog niet helemaal overwonnen, maar ik begin toch al aardig te wennen aan de monsters die hier boven ons hoofd bengelen! Hier zijn echt mega grote spinnen, we hebben er al gezien met een doorsnede van 25 cm! Ook de gecko's en de mieren lopen iedere avond gezellig door onze kamer… Maar dat is goed want de gecko's eten de muggen op! Alleen soms schrikken, want als ze 's nachts afkoelen durven hun pootjes wel eens lossen en dan vallen ze in je bed! Ook vies zijn de grote kakkerlakken in de badkamer en de ratten! In de guesthouse waar we nu al een hele tijd verblijven krioelt het werkelijk! Stel je voor, je zit rustig nasi goreng te eten en in je ooghoeken zie je constant dikke ratten voorbijspurten over het terras! Ondertussen zijn we er aan gewend en nog even en we geven ze naampjes! Ruben heeft ook al een kleine slang gezien in het gras en in het regenwoud hebben we al 3 soorten apen gezien!
· Hello Mister- syndroom: Kinderen leren hier op school van hun leerkrachten dat het beleefd is om buitenlanders aan te spreken met "hellow mister!". Dat heeft het vervelende gevolg dat overal waar je loopt, kinderen en jongeren "hello mister" roepen. Ook tegen mij zeggen ze mister! Na op 5 minuten wandelen en 50 "Hello misters" hebben wij soms echt niet meer de moed om vriendelijk terug te lachen… De oudere mensen zijn iets discreter. Die stellen altijd de vragen: Where are you from, Are you married, where are you going. Dus dat valt goed mee! Alleen moeten we soms wel een beetje liegen over onze burgerlijke stand! Samen reizen en niet getrouwd zijn in een moslimland wordt gezien als ongehoord. Dus hebben we nep-trouwringen gekocht en als de situatie het vereist zeggen we gewoon dat we getrouwd zijn… Dat bespaart ons een hoop uitleg en vreemde gezichten!
· Healthy, little people!: Indo's leiden over het algemeen een gezond leven. Ze eten alleen als ze honger hebben en niet zoals ons op vaste tijdstippen. Ze eten ook altijd kleine beetjes en dat verklaart waarom iedereen hier een perfect figuur heeft! Allemaal gespierde kereltjes met daarlangs een maatje 36! De mensen zijn hier wel erg klein, ik ben groter dan de meeste vrouwen en er zijn ook veel mannen die kleiner dan mij zijn! Zo ging ik een T-shirt kopen en bleek een large te hebben terwijl ik thuis aan een smalletje genoeg heb! Ook aan lichaamsbeweging hier is er geen tekort! Terwijl wij op zondag om 9 uur discuteren over wie de broodjes gaat halen, lopen ze hier al om 5.00u 's morgens te joggen! Ook de oudjes doen nog actief mee en overal in de steden zie je 's morgens aerobicslessen doorgaan in open lucht! Grappig zicht wel die gesluierde vrouwen met een jogging aan!
· Etikette: Mmmh, veel dingen die bij ons echt niet passen zijn hier absoluut toegestaan! Boeren, scheten laten en rochelen is all part of the deal! En dat doen ze niet discreet, maar overal en hard! Zo hadden we al een taxichauffeur die de hele weg niets anders deed dan keiharde boeren te laten en ook in de kleine openbare busjes laten de mensen zich volledig gaan! Vrouwen doen ook gretig mee!
· Schoorstenen…: 90% van de mannelijke bevolking (en 5 % vd vrouwen) boven de 14 jaar rookt hier!!!! Sigaretten zijn hier goedkoop, maar 4 keer zo schadelijk als die van ons! De mannen roken ook overal, logisch, want toch iedereen rookt! Dus, als we hier een busje nemen is het perfect mogelijk dat je je medepassagiers niet ziet zitten omdat er gewoon een dikke mistlaag in de bus hangt! Ruben is er al 100% zeker van dat de 2 maanden in Indonesie ons een jaar van ons leven gaan kosten aan passief roken en het inademen van al de uitlaatgassen!
· Personal space, heuh?: Iets als "Personal space" bestaat hier niet! In de busjes en in de trein zit iedereen altijd lekker dicht tegen elkaar aangeperst (leve de overbevolking!) en je moet je niet verschieten als je buur op je schouder in slaap valt! Dus denk nog maar eens aan de mensen hier als jullie thuis in de filmzaal een plaatsje tussen laten! ;)
· Transportation!: Openbaar vervoer in Indonesie lijkt in de verste verte niet op onze nette, rookvrije Lijn-bussen! Hier bestaat het openbaar vervoer uit allemaal kleine cooperaties van localen die dezelfde kleine busjes hebben. Elke streek heeft zijn eigen kleur van busjes en ook een beperkte, afgebakende route. In de busjes is zitplaats voor maximum 12 mensen, maar hier duwen ze die dingen helemaal vol! We hebben al meegemaakt dat we gezellig met 21 op elkaar gepropt zaten, iedereen half op de volgende z'n schoot en dan nog een paar zakken rijst en wat planten erbij! De trein pakken is ook een optie, maar na 1 keer heb je het echt gehad! Je kan natuurlijk ook een taxi pakken, maar 3 van de 4 weigeren categoriek om hun meter aan te zetten! Zo kunnen ze je natuurlijk een dikke poot uittrekken en een groot deel van het geld in hun eigen zak steken! We hebben ook al een keertje in een taxi gezeten met een meter die op tijd ging! We stonden stil in een fille voor 10 minuten en die teller bleef maar lopen!!!! Toen zijn we maar te voet verder gegaan… Daarbuiten heb je ook nog iets meer traditioneel vervoer, de becacs! Fietsjes met een stoeltje vooraan waar je net met z'n tweetjes in past! Voor 50 eurocent wordt je dan gezellig door heel de stad gefietst, echt leuk om te doen. Nu zijn we al langer dan een maand hier en we kennen de prijzen nu een beetje, maar als je twijfelt, vraag je best aan een medepassagier wat de "harga normal" is! Dan betaal je echt maar een duppie!
· Massaproductie: "Kweken als konijnen!!!" Gezinnen zijn hier heel groot, 8 tot 11 kinderen is echt geen uitzondering… Anticonceptie is hier geen optie voor de meeste mensen omdat ze het niet kunnen betalen en omdat er onvoldoende voorlichting gegeven wordt. Als je hier trouwt (18-19 jaar) is het een logisch gevolg dat je binnen het jaar zwanger bent, anders "werk je niet"! Ik ben al een paar keer raar aangekeken… Hoezo, 23 jaar en nog geen 3 kinderen?!! Dit onbezonnen paringsgedrag heeft wel vreselijke gevolgen, want Java is zwaar overbevolkt en dat heeft ernstige gevolgen voor de samenleving zoals de werkloosheid en de armoede… 55% van de mensen in Java is werkloos, overleven is dus de boodschap…

No comments: