Saturday, March 3, 2007

Vietnam

Verslag 1: Vietnam,
Hoi hoi iedereen!!!
Alles goed daar?! Bijna grote vakantie!!!!!!!!!!!!Onze rondreis zit er op… We zijn gisteren (26 juni) aangekomen in Pattraya, Thailand en maandag de 28e juni gaan we al aan de slag met lesgeven!
Na Laos zijn we nog naar Vietnam en Cambodia geweest en hier volgt het verslag!
Vietnam was zalig mooi! We begonnen onze 2-weekse tocht in Hanoi in het noorden. Vanuit Hanoi ondernamen we 2 trips.De eerste "expeditie" was een boottocht in Halong Bay van 2 dagen. Halong Bay is een verzameling van meer dan 3000 eilandjes die hun boboste kopjes opsteken uit de turquoise blauwe zee. Echt adembenemend. We bezochten een aantal eilanden en grotten, we gingen snorkelen en kajakken. We bezochten een drijvend dorp en zagen hoe het leven op zee er aan toe gaat. Pfiew, primitief…Onze tweede trip was een 2-daagse tocht door de bergen in het noorden van Vietnam. We zagen verschillende etnische minderheden en dankzij onze goede, locale gids leerden we veel over het dagelijkse leven van de bergvolkeren. We gingen eten in de hut van een Black H'Mong-familie en we werden op onze tocht constant achtervolgd door een horde kinderen die ons vanalles probeerden te verkopen!
Daarna verbleven we weer 2 dagen in Hanoi, waar we het mausoleum met het gebalsemde lichaam van de overleden president Ho Chi Minh bezochten en naar een waterpoppentheater gingen.
De volgende stop was Hoi An. Voor de dames: Paradise on earth!Meer dan 200 kleermakers in 1stadje! Overal kan je kleren op maat laten maken voor geen geld. We kwamen mensen tegen die speciaal naar daar vliegen om elk jaar een op maat gemaakte garderobe te laten maken voor een paar honderd Euro.
Na Hoi An ging het naar Mui Ne, een dorpje aan de kust met reuze duinen. We volgden een rivier die uitmondt in de zee tot aan de bron, door rijstvelden, kokosplantages en prachtige zandformaties. Schoon, schoon schoon!!!
Onze laatste stop was Ho Chi Minh City (het vroedere Saigon) en het was de hoogste tijd voor wat cultuur- en geschiedenislessen. Pfiewwww, straffe toebak!
We leerden alles over de Vietnamoorlog en we leerden het the hard way, met de neus op de feiten. We bezochten de Cu Chi-tunnels. Een ondergronds geheim gangendoolhof van de guerillastrijders in de strijd tegen de Amerikanen. We zagen alle soorten boobietraps en wapens die gebruikt werden en we ontmoetten oude strijders.Straffe toestanden. Iedereen kent het verhaal. Uiteindelijk behaalden de communistische Vietnamezen de overwinning en vandaag de dag is Vietnam nog steeds communistisch. Onze gids, een anti-communist die gevochten heeft aan de kant van de Amerikanen, heeft 8 jaar gevangen gezeten in een concentratiekamp en vandaag de dag staat hij nog steeds onder controle. Hij mag het land nooit uit en zijn hele familie zal nooit fatsoenlijk werk krijgen omwille van zijn verleden.
Na de tunnels bezochten we het War Remnants Museum. Hier tonen ze hoofdzakelijk de wandaden die de Amerikanen uitrichtten. Echt gruwelijk. Sommige foto's kon ik gewoon niet bekijken zonder braakneigingen of tranen. Misvormde kinderen ten gevolge van de chemicalien die de Amerikanen gebruikten, mensen totaal verminkt en gemarteld. In totaal stierven er ongeveer 3 miljoen Vietnamezen en 58.000 Amerikanen.Denk eens aan de foto's die nu zoveel ophef maken over de wantoestanden in de Irakeese gevangenissen. Doe die vernedering maal 100 en dan krijg je een beetje een idee van wat de bevolking heeft doorgemaakt.
Alles bij elkaar is Vietnam behoorlijk hersteld, maar het blijft 1 van de armste landen van Azie, met een gemiddeld inkomen van 300 US dollars per capita per jaar. In de steden liggen de lonen hoger en daarom proberen ook veel mensen van het platteland in de stad geld te verdienen. De Vietnamezen zelf zijn ok, maar niet super sympathiek, wij hadden in Vietnam constant het gevoel dat iedereen als aasgieren rond ons cirkelde om zoveel mogelijk geld uit je te persen en als het effe kan je behoorlijk in het zak te zetten.Dat was het enige minpunt, maar als je dat op voorhand weet kan je je er wel tegen wapenen en door altijd vriendelijk te blijven en te lachen kan je behoorlijk wat bereiken!
We verlieten Vietnam via de Mekongdelta. We namen een boot over de Mekong naar Cambodia waar we nog een weekje spendeerden vooraleer we aan ons vrijwilligerswerk zouden beginnen in Thailand
Veel liefs en geniet van de vakantie……
Katrien

No comments: