Saturday, March 3, 2007

El Salvador

Column 13: De eeuwige zoektocht
Er zit weinig routine in het backpackersleven, maar een van de dingen die we elke dag doen is het zoeken naar een goedkope slaapplaats en geloof het of niet, het is best een opgave als je met een beperkt budgetje reist en ook ongelofelijk om te zien hoe de prijzen en de kwaliteit van de kamers van dag tot dag verschillen!
Terwijl je in Guatemala een grote kamer met droomzicht op lago Atitlan kan vinden voor 5 Euro, belandden we deze week in El Salvador in een mini-kamer vol muggen, met kartonnen muren en een matras waar de veren letterlijk doorheen staken voor maarliefst 17 euro!!!! Na verschillende situaties waar we onvoorbereid ergens van de bus af stapten en omsingeld werden door een troep proppers die je allemaal willen meetronen naar de tent waar zij hun percentje krijgen, hebben we ondertussen ons vast systeempje. Op de bus gaan we in de reisgids op zoek naar de meest economische opties en terwijl Ruben meestal bij de rugzakken blijft zitten wachten trek ik mijn stoute schoenen aan en ga ik al afpingelend, met mijn meest charmante glimlach op zoek naar een economische optie! Er komt een hele inspectietechniek aan te pas die we geoptimaliseerd hebben door de tijd en de vele gevallen waar we ons flink bij de neus hebben laten nemen!
Stap 1 is eerst een algemene scan van de buurt en het lawaai in de kamer, dit om te vermijden dat de telefoon van de receptie aan de andere kant van de papieren muur ter hoogte van je hoofdkussen staat of dat er een cafe in het aanliggende huis is dat de hele nacht blijft doorbonken!
Stap 2 is de niet onbelangrijke veiligheidscontrole van het slot en de ramen om te vermijden dat er 's nachts plots iemand de kamer binnenkomt die op zoek is naar de Ipod en het fototoestel! Vervolgens worden de lakens vlug gecheckt op haar en verdachte plekken, want het gebeurt wel eens dat ze 'vergeten' de lakens te verversen! Daarna leg ik mij onder het oog van een vaak raar kijkende eigenaar op het bed om te checken of er toevallig geen spijkerbed of een houten plank verstopt zit onder de lakens en als dat gebeurd is gaat de tocht door naar de badkamer. Het warme water dat je soms beloofd wordt is in veel gevallen toevallig die dag defect ofwel komt er een soort van lauw druppelstraaltje uit de douche waar je een uur moet onderstaan om je haar gewassen te krijgen! Als dit alles ok is, werp ik nog een finale blik op de kamer met mijn ontwikkelde 6e zintuig, namelijk de ongediertesensor, om te zien of er geen kakkerlakken of ratten huizen in de kamer!
En dan is er nog de laatste regel, als het te goed lijkt om waar te zijn... is het dat meestal ook! Zo hadden we in Belize een prachtig strandhuisje op palen in de oceaan gevonden, rustig gelegen, niet te duur en proper. Totdat we in het midden van de nacht, toen we al helemaal lekgeprikt waren, wakker werden in een bed vol vlooien! En die beten zijn geen doetjes!!!! Minstens 10 dagen jeukplezier!

No comments: