Saturday, March 3, 2007

Nicaragua

Column 14: Belgen in het buitenlandToen we 2 jaar geleden door Zuid-Oost-Azie reisden, kwamen we welgeteld 2 Vlamingen tegen op een heel jaar! Nu na 3 maanden Centraal-Amerika en geen Belg te bespeuren zaten we in een internetcafe in Nicaragua en plots hoorden we iets wat verdacht hard op Vlaams leek!!!! Ja hoor, Belgen! Hoe leuk om eventjes gezellig een terrasje te doen met landgenoten als je zo ver van huis bent! En best grappig om te horen dat ze alletwee onze colums al gelezen hadden in de Metro!
We zijn natuurlijk geen groot land, maar op gebied van lange, verre reizen zijn we toch zwaar ondervertegenwoordigd hoewel we best mogelijkheden hebben om voor een langere tijd te reizen! Graag zou ik bij deze een oproep doen naar iedereen die dit leest om dringend uw biezen te pakken, tijdskrediet op te nemen en te vertrekken! De meeste mensen die we leren kennen zijn helemaal enthousiast omdat ze nog NOOIT eerder Belgen ontmoet hebben en vaak krijgen we dingen te horen als “Ah Belgie, dat ligt toch in Brussel, niet?” of “Ik ben zonder te stoppen door Belgie gereden toen ik van Amsterdam naar Parijs reed”. Iedereen kent Dutroux, de chocolade, Belgian waffles en ons bier en als ze al ooit een keer in Belgie geweest zijn is het Brussel of Brugge die de eer kregen!!!
De meeste mensen zijn wel geinteresseerd, dus we hebben al ontelbare keren moeten vertellen welke talen er allemaal gesproken worden in Belgie, hoe het onderwijs in elkaar zit en wat de huizen kosten! Late avonden met lange gesprekken over politiek en sociale zekerheid met verschillende nationaliteiten doet je beseffen dat we het eigenlijk best heel erg goed voor mekaar hebben in ons landje. Ongelofelijk om te horen wat mensen van de V.S. en Canada voor een opleiding of medische kosten moeten betalen! En hoewel reizen voor ons toch stiekem een zoektocht is naar een betere plaats om te leven en kinderen op de wereld te zetten, een plaats waar de zon meer schijnt en de mensen niet zo gehaast zijn… beseffen we nu meer dan ooit, dat het nog helemaal zo erg niet is om weer naar huis te gaan!

No comments: