Saturday, March 3, 2007

Guatemala 3

Column 7 : “Alle hens aan dek”
Ondertussen wonen we al bijna 3 weken bij een gastgezin in Quetzaltenango, Guatemala, en we beginnen ons hier stilaan best thuis te voelen!
Deze week hebben we na onze schooluren ons eigen projectje opgestart. We hebben in een dorpje net buiten de stad 3 families ontmoet, die zoals zoveel anderen, alles verloren door de orkaan Stan. De meeste families op het platteland waren in totale onwetendheid dat er een orkaan hun kant op kwam. En terwijl iedereen in Europa en de rest van de wereld dagen op voorhand wist dat Stan met de dag sterker werd, werden de mensen hier verrast door nietsontzienende modderstromen en rivieren die totaal onverwacht uit hun oevers traden.
In de huizen waar we helpen kwam de modder 1 meter en het water tot 2 meter hoog en werkelijk alles werd verwoest: herinneringen, meubels, kledij, elektrische aparaten waar mensen jaren voor gespaard hadden,… Alles weg in een paar uur en geen verzekering om op terug te vallen.
Ondanks de vele donaties van andere landen vertellen de gewone mensen allemaal hetzelfde verhaal: omwille van de corruptie gaat er effectief heel erg weinig naar de mensen die het het meeste nodig hebben.
Sommige streken krijgen hulp van NGO’s, maar dit gebied rond Quetzaltenango staat er behoorlijk alleen voor.
We hebben in onze Spaanse school een oproep gedaan en samen met een tiental medestudenten zijn we gisteren aan de slag gegaan! Opgedroogde modder wegscheppen, muren afschrobben, puin ruimen,… the full throttle!
Dankzij gulle familie en vrienden konden we de gezinnen al een heuse voedselvoorraad cadeau doen en we hopen in de komende weken nog meer te kunnen doen!
In de komende dagen zullen er meer foto’s en info te vinden zijn op onze website!
PS: Mensen extra vragen hebben, kunnen ons altijd mailen op ruben_katrien@hotmail.com

No comments: