Saturday, March 3, 2007

Panama

Column 22: Centraal Amerika in een notendop!
Na 5 en een halve maand onderweg te zijn in Centraal-Amerika, zijn we 8 landen en veel memorabele ervaringen rijker! We hebben veel verschillen gezien, maar vooral ook prachtige gelijkenissen! Als ik terugkijk op Centraal-Amerika, denk ik aan frijoles (donkere bonen) en tortillas die we gegeten hebben tot het aan onze oren uitkwam, aan salsa en dansende mensen van alle leeftijden, aan overvolle bussen, die 4 uur doen over 40 km, met de daarbijhorende verkopers van locale specialiteiten, drankjes in plastieken zakjes en potjes met wonderbare zalfjes die elke kwaal kunnen genezen!
Ik denk aan alle prachtige landschappen, de koloniale steden met gezellige pleinen, de vulkanen en de kratermeren, de regenwouden en nationale parken met een fauna en flora die op plaatsen zo mooi is dat ze bijna letterlijk je hart doen stilstaan! Met het enthousiasme van kleine kinderen die voor het eerst naar de zoo gaan hebben we vaak zitten wijzen van ‘OOooh en waaaaaaaw, kijk daaaaar!!! Een dolfijn, een leguaan, een schorpioen, een brulaap, een krokodil, een kolibri!!!’, maar dan in het wild en dat is toch nog net even een ander paar mouwen!
En het meest bijzondere van alles, de mensen! Vriendelijk, goedgemutst, altijd klaar voor een feestje en om een praatje te maken over koetjes en kalfjes! Een paradijs voor de ‘mensenkijkers’ onder ons! Het machogedrag van de mannen, de klederdracht van de vrouwen (lees: draag liefst spandex en polyester in een maat die bij voorkeur 3x kleiner is dan je nodig hebt!), de relaxte manier van leven waar we best wat van kunnen leren! Met ‘No hay problema’, ‘no te preocupes’ en ‘mañana’ kom je al een heel eind!

No comments: