Saturday, March 3, 2007

Guatemala 2

Column 6 : Kippenbus
Elke rit met het openbaar vervoer in Centraal Amerika is een avontuur op zich, dus de hoogste tijd voor een kleine omschrijving!
De “lijnbussen” in Guatemala zijn extra uniek omdat het oude, afgedankte Amerikaanse schoolbussen zijn. Op sommige plaatsen zijn ze nog even kanariegeel als 20 of 30 jaar geleden, maar de meeste bussen krijgen een nieuw Guatemaals tintje en soms zijn het echt rijdende kunstwerken!
Zowel de lokale mensen als de toeristen noemen de bussen “chicken buses” omdat de medereizigers vaak net aangekochte kuikens, kippen of ganzen vervoeren, die vrolijk zitten te kakelen in de bagagerekjes boven je hoofd!
En nu… de rit!
Een tweepersoonszitje in Guatemala is per definitie voor 3 of 4 personen. Wat betekent dat het doodnormaal is dat er plots een kind op je schoot zit en dat je buurman liefdevol zijn hoofd op je schouder legt om gezellig te pitten, terwijl jij je afvraagt of je de enige bent die het moeilijk vindt om te knikkebollen terwijl er een KEIHARDE Spaanstalige Eddy Wally door de speakers galmt! Dankzij de erg populaire snelheidsdrempels, die eerder lijken op een hoge stoeprand dwars over de weg, heb je daarbij ook nog eens de eer en het genoegen om 15% van de rit in een soort van zweefpositie te verkeren, waarna je uiteraard weer erg onzacht in je zitje terecht komt!
Jaja, en ons plan is over land tot Chili, dat belooft!

No comments: